Biokerekerdo01

Marabu a Kispolgár fedélzetén!

Ezt az igazolást a projekt elején elhatároztam. Az nem kérdés, hogy a gyerekújságba kell illusztráció, és azon belül karikatúra. Nemcsak azért, mert vicces, hanem mert egyben rejtvény: értelmezésre, gondolkodásra, rácsodálkozásra késztet. 

A legnagyobb élő karikaturisták közül ő az, akinek a stílusa, humora úgy egyedi és eredeti, hogy közben végtelenül szelíd, sohasem bántó; néha keserű, de nem mar. Marabu munkásságát a HVG olvasói jól ismerik, gyerekek pedig a néhai Kretén magazin Dili és Dodó sorozatában találkozhattak vele. Ők már felnőttek, Marabu viszont maradt, aki volt, és a Kispolgárban teljesen új sorozattal lesz jelen. Ezek a sztripek szándékunk szerint akár egy dolgozatírós hétfő reggelt is vidámabbá tehetnek.

Ez ugyanis szintén feladatunk, nemcsak a tájékoztatás és felvilágosítás. Az adók, háborúk, korrupciós ügyek és választások magyarázata mellett a kakaósbögre félig tele lesz. Hozunk jó híreket, megmutatjuk a kedvességet és jóságot, ha messzire is kell érte menni. Ez egyébként, mi tagadás, kétszeresen is manipuláció. Először azért, mert egy árnyalattal szebb világot és országot mutatunk, mint amilyennek látjuk, és amilyennek a felnőttsajtóban leírtuk. Másodszor pedig mert ha a gyerekek így nőnek fel, akkor talán ők maguk végül tényleg szebbé teszik majd.

Ehhez járulnak hozzá Marabu figurái és a mosolyok, amelyeket előcsalnak.

Természetesen ez ugyanúgy függvénye a finanszírozásnak, mint minden más, ezért a gyűjtést folytatjuk, és továbbra is köszönjük a felajánlásokat.

A gyerek fülel, kérdez, és tudni akar.

Miért is nincs gyerekújság?

Hát most lesz – ha segítesz.

Legfrissebb blogbejegyzések